Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine, rezistans adı verilir. Yüksek ısılara karşı dirençli olup, iç kısmında demir, nikel, alüminyum ve krom alaşımları vardır. Isınma teknolojisi, tekstil, ağır sanayi, termostatlar ve elektrikli ev aletleri gibi alanlarda sıkça kullanılır. Rezistanslar, kullanım alanı ve kullanılan malzemeye göre çeşitlere ayrılırlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Örnek olarak; aynalara ısı verilmesi sonucunda, aynalarda buharlaşma sorunuyla karşılaşılmaz.
Rezistanslar Nasıl Çalışır?
Rezistans telleri elektrik akımına karşı direnç gösterir. Direnç, iki uç arasına gerilim uygulanması sonucunda, herhangi bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüdür. Direnç sembolü ise “R” veya “r” harfleriyle gösterilir. Rezistanslar kendi içlerinde fişek rezistans, boru rezistans, serpantin rezistans, çember rezistans ve otoklav rezistans gibi gruplara ayrılır. Fanlı sobalarda, termometrelerde, fritöz tarzı ev aletlerinde, cam ısıtıcılarında ve çamaşır makinelerinde kullanılır.
Rezistanslar Ne İşe Yarar?
Hayatımızın pek çok alanında kullanılan makine ve cihazlarda rezistans kullanılır. Rezistanslar diğer anlamda ısıtıcılar, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren ısı telleridir. Klima, fırın, ev aletleri, cam sanayi ve farklı alanlarda rezistans çeşitlerine ihtiyaç duyulur. Isıtıcıların kullanım alanlarının farklılığına göre son dönemlerde rezistansların yeni çeşitleri de teknoloji dünyasında yerini alıyor. Kaliteli malzemeler kullanılarak üretilen ve direnç düzeyleri yüksek olan rezistanslar, beklentileri karşılayan farklı özellikleri de sunabiliyor.